Magamról

Szántai Károly vagyok.

Informatikus mérnökként weboldalak akadálymentességével foglalkozom több mint 10 éve.

Honlap tulajdonosoknak és fejlesztőknek segítek abban, hogy weboldalaik akadálymentesek legyenek.

Független és elismert szakértőként megvizsgálom, hogy egy adott weboldal akadálymentes-e, azaz a rajta található adatok és szolgáltatások mindenki számára egyformán hozzáférhetőek-e. Ha igen, akkor erről tanúsítványt állítok ki. Ha nem, akkor megmondom, hogy hol vannak a hibák, és ajánlásokat adok azok kijavításához.

Fejlesztés alatt álló weboldalaknál az Egyetemes Tervezés eszméjéből kiinduló tervezési és kivitelezési tanácsokat adok, hogy a készülő honlap alapjaitól kezdve akadálymentes legyen.

Évek óta rendszeresen tartok tréningeket a webes akadálymentesítésről informatikai szakembereknek és döntéshozóknak. Egyike vagyok azon néhány tanúsított esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktatónak, aki a témát Magyarországon hivatalosan is oktathatja.

Szaktudásomat a fogyatékos személyek különböző szervezetei is elismerik. Többek között a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, és az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont is.

Társszerzője vagyok a Segédlet a közszolgáltatásokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtéséhez című kiadványnak, amiben az akadálymentes weboldalak kialakításával kapcsolatos fejezetet írtam.

Jelenleg én vagyok az egyetlen magyar tagja az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Accessibility Professionals).

Gyakran kapok előadói felkérést szakmai konferenciákra, rendezvényekre, ahol a web akadálymentesség különböző aspektusaira hívom fel a résztvevők figyelmét.

Amennyiben további információkat szeretne megtudni rólam, akkor figyelmébe ajánlom a www.szantaikaroly.hu honlapomat.

Referenciáim web akadálymentesség területén

Az alábbi cégeknek és szervezeteknek különböző szintű web akadálymentességi tanácsadást, tréninget, továbbképzést, fejlesztést vagy auditot végeztem.

Megjegyzés: a listában szereplő cégek és szervezetek weboldalainak aktuális akadálymentességi állapotára nincs befolyásom, így – a tevékenységemtől függetlenül – azok nem feltétlenül akadálymentesek.

Kiemelt referenciák

További referenciák

Az Akadálymentes web honlapról

Ezt a honlapot elsősorban azért hoztam létre, hogy a webes akadálymentesítésről megszerzett tapasztalataimat megoszthassam a téma iránt érdeklődő szakemberekkel, döntéshozókkal.

A honlap logóját, webdizájnját én készítettem, kódját WordPress alapra építve én fejlesztettem. Természetesen akadálymentes módon.

Ez a honlap kiváló lehetőséget biztosít számomra arra is, hogy viszonylag szabadon kísérletezzek az új webes technológiák, például a HTML5 és a CSS3 akadálymentességi kérdéseivel. Ezért előfordulhat, hogy minden igyekezetem ellenére Ön valamilyen akadályba ütközik a honlap használata során. Amennyiben ez megtörténne, akkor megköszönöm, ha értesít a problémáról, hogy azt mihamarabb javítani tudjam.