Magamról

Szántai Károly vagyok.

Informatikus mérnökként weboldalak akadálymentességével foglalkozom közel 15 éve. Honlap tulajdonosoknak és fejlesztőknek segítek abban, hogy weboldalaik akadálymentesek legyenek.

Nemzetközileg elfogadott IAAP – Web Accessibility Specialist (WAS) tanúsítással rendelkezem, amit Magyarországon én szereztem meg elsőként.

Referenciáim között az üzleti és a közszféra legnagyobb szereplői is megtalálhatók.

Független és elismert szakértőként megvizsgálom, hogy egy adott weboldal akadálymentes-e, azaz a rajta található adatok és szolgáltatások mindenki számára egyformán hozzáférhetőek-e. Ha igen, akkor erről tanúsítványt állítok ki. Ha nem, akkor megmondom, hogy hol vannak a hibák, és ajánlásokat adok azok kijavításához.

Fejlesztés alatt álló weboldalaknál az egyetemes és befogadó tervezés eszméjéből kiinduló tervezési és kivitelezési tanácsokat adok, hogy a készülő honlap alapjaitól kezdve akadálymentes legyen.

Évek óta rendszeresen tartok tréningeket a webes akadálymentesítésről informatikai szakembereknek és döntéshozóknak. Egyike vagyok azon néhány tanúsított esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktatónak, aki a témát Magyarországon hivatalosan is oktathatja.

Szaktudásomat a fogyatékos személyek különböző szervezetei is elismerik. Többek között

Társszerzője vagyok a Segédlet a közszolgáltatásokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtéséhez című kiadványnak, amiben az akadálymentes weboldalak kialakításával kapcsolatos fejezetet írtam.

Tagja vagyok az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Accessibility Professionals).

Rajta vagyok Budapest Főváros Kormányhivatalának foglalkozási rehabilitációs szakértői névjegyzékén, mint az infokommunikációs akadálymentesítés és az informatikai akadálymentesítés szakértője.

Gyakran kapok előadói felkérést szakmai konferenciákra, rendezvényekre, ahol a web akadálymentesség különböző aspektusaira hívom fel a résztvevők figyelmét.

Referenciáim

Az alábbi cégeknek, szervezeteknek és intézményeknek különböző szintű web akadálymentességi tanácsadást, tréninget, továbbképzést, fejlesztést vagy auditot végeztem. Büszkeséggel tölt el, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és elégedettek voltak a munkámmal.

Megjegyzés: Partnereim weboldalainak aktuális akadálymentességi állapotára nincs befolyásom, így – a tevékenységemtől függetlenül – azok nem feltétlenül akadálymentesek.

Kiemelt referenciáim

További referenciáim

Az Akadálymentes web honlapról

Ezt a honlapot elsősorban azért hoztam létre, hogy a webes akadálymentesítésről megszerzett tapasztalataimat megoszthassam a téma iránt érdeklődő szakemberekkel, döntéshozókkal.

A honlap logóját, webdizájnját én készítettem, kódját WordPress alapra építve én fejlesztettem. Természetesen akadálymentes módon.

Ez a honlap kiváló lehetőséget biztosít számomra arra is, hogy viszonylag szabadon kísérletezzek az új webes technológiák, például a HTML5 és a CSS3 akadálymentességi kérdéseivel. Ezért előfordulhat, hogy minden igyekezetem ellenére Ön valamilyen akadályba ütközik a honlap használata során. Amennyiben ez megtörténne, akkor megköszönöm, ha értesít a problémáról, hogy azt mihamarabb javítani tudjam.