Honlap akadálymentességi audit – WCAG 2.0 (ISO 40500) alapján

Mi az a honlap akadálymentességi audit?

A honlap akadálymentességi audit egy olyan átfogó szakértői vizsgálat, amely felméri az Ön honlapjának akadálymentességi szintjét a nemzetközileg elfogadott web akadálymentesítési irányelvek és szabványok (WCAG 2.0, ISO/IEC 40500:2012, MSZ EN 301 549:2014) szerint. Rávilágít azokra a korrekcióra szoruló hibákra és hiányosságokra, amelyek megakadályozzák, hogy a honlapon található adatok és szolgáltatások minden felhasználó számára egyformán hozzáférhetőek és használhatóak legyenek.

Miért érdemes honlap akadálymentességi auditot csináltatni?

A honlap akadálymentességi audit a honlap akadálymentesítésének első lépése, amennyiben Ön, mint honlaptulajdonos vagy fejlesztő nincs teljesen tisztában honlapjának akadálymentességével. A vizsgálat által feltárt hibák korrigálásával teremthető meg a kívánt akadálymentességi szint.

Másrészt az audit a honlapfejlesztés minőségbiztosítási folyamatának egyik záró lépése is lehet, amikor Ön, mint honlaptulajdonos szeretne meggyőződni a fejlesztők által átadott honlap akadálymentességéről, vagy mint fejlesztő szeretné bizonyítani a megrendelő felé ugyanezt. Bizonyos pályázatoknál a pályázati kiírás teszi kötelezővé a honlap akadálymentességének igazolását.

Mikor érdemes honlap akadálymentességi auditot csináltatni?

Már működő honlap esetén bármikor.

Fejlesztés alatt álló honlap esetén akkor, ha a honlap alap struktúrája már elkészült, vagy akkor, ha már részben vagy egészben tartalommal is fel van töltve. A fejlesztés egészen korai szakaszában akár a prototípusok is vizsgálhatók. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fejlesztés során költséghatékonyabb az Egyetemes Tervezés eszméjén alapuló preventív megoldások alkalmazása, mint az utólagos, korrekciós akadálymentesítés.

Hogyan zajlik a honlap akadálymentességi audit?

A honlap akadálymentességi auditot a W3C által ajánlott WCAG-EM (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology) módszertan alapján végzem.

Reprezentatív mintaoldalak kiválasztása

Az audit első lépése a honlap néhány reprezentatív mintaoldalának kiválasztása, előre meghatározott szempontok szerint. Az egészen kicsi honlapokat (például a microsite-okat) leszámítva egy honlap összes oldalának manuális átvizsgálása irreálisan sok idő és költség lenne. A reprezentatív mintaoldalak akadálymentességi szintje általában jól tükrözi az egész honlap akadálymentességi szintjét. Jellemzően legalább 3 oldal vizsgálatát javaslom.

Manuális szakértői ellenőrzés

Ezt követően a kiválasztott mintaoldalak mindegyikén több tucat manuális ellenőrzési lépést hajtok végre. Ezek az ellenőrzési lépések a WCAG 2.0 akadálymentesítési webszabvány (ISO/IEC 40500:2012) előírásait követik. Az adott weboldal akadálymentességét az határozza meg, hogy az ellenőrzési lépések feltételei közül mennyi teljesült. Ez alapján beszélhetünk arról, hogy az adott weboldal nem akadálymentes, vagy egy háromfokozatú skála alapján A, AA vagy AAA szinten akadálymentes. Fontos, hogy ezen akadálymentességi skálán elért eredmény nem a teljes honlap akadálymentességi szintjét jelzi, hanem a honlap vizsgált oldalaiét külön-külön.

Speciális kisegítő technológiákkal végzett tesztelés

Az audit során azt is megvizsgálom, hogy vizsgált honlap a böngészőprogramok speciális beállításaival, különösen a fogyatékos személyek által használt kisegítő technológiák alkalmazásával mennyire hozzáférhető és használható. Így például képernyőolvasó és képnagyító szoftverekkel, egér használata nélkül, elnémított hangszóróval, színek nélküli megjelenéssel.

Mi a honlap akadálymentességi audit végeredménye?

Az audit végeredménye egy írásos vizsgálati jelentés.

A jelentés a következő részekből áll:

A jelentés útmutatásai alapján a honlap fejlesztői kijavíthatják a hibákat, azaz elvégezhetik a konkrét akadálymentesítést. Amennyiben ehhez további segítségre lenne szükségük, akkor külön díjazás ellenében akadálymentesítési tréning vagy akadálymentesítési szaktanácsadás szolgáltatásaimmal is rendelkezésre állok.

Ha az adott honlap összes vizsgált mintaoldala megfelel legalább a minimális (A) szintű akadálymentességi szintnek, akkor a honlapról akadálymentességi tanúsítványt állítok ki.

Mennyibe kerül?

Az audit ára tartalmazza a vizsgálandó honlap felmérését, a vizsgálandó mintaoldalak számának meghatározását, kiválasztását és azok teljes manuális szakértői vizsgálatát, a feltárt akadálymentességi problémák analízisét és javaslatot azok korrigálására, az írásos vizsgálati jelentés elkészítését, valamint megfelelő feltételek esetén az akadálymentességi tanúsítvány kiállítását.

Sajnos lehetetlen az auditra általános árat megállapítani. Az ugyanis alapvetően a vizsgálandó honlap összetettségétől, technikai megoldásaitól, a rajta található tartalmi elemektől és a vizsgálandó mintaoldalak számától függ. Árajánlatot csak ezen tényezők tisztázása után tudok adni.

Annak érdekében, hogy nagyságrendi képet kapjon a várható költségről, körülbelül 30.000 Ft/vizsgált mintaoldal alapárral kalkulálhat egy egyszerű weboldal “A” szintű vizsgálatánál, de ez az ismertetett tényezők függvényében magasabb is lehet.

További kérdése van?

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, hogy mindenfajta megrendelési kötelezettség nélkül áttekinthessem Önnel az akadálymentességi audittal kapcsolatos igényeit.