Honlap akadálymentességi tanúsítvány kiállítása

A honlap akadálymentességi tanúsítvány egy olyan megfelelőségi nyilatkozat, amely azt igazolja, hogy az adott honlap, adott oldalai, adott időpontban megfelelnek a nemzetközi W3C szervezet által kibocsátott, és az Európai Unió által is elfogadott WCAG 2.0 akadálymentességi webszabvány A, AA vagy AAA szintjének. A WCAG 2.0 webszabvány ISO/IEC 40500:2012 néven ISO szabvány is, de erre a webszabványra hivatkozik az MSZ EN 301 449:2014 magyar és EU szabvány is.

Ezt a tanúsítványt jellemzően pályázatoknál, valamint állami és önkormányzati megrendeléseknél kérik annak igazolására, hogy az elkészült vagy átalakított honlap valóban akadálymentes.

Ki állíthat ki honlap akadálymentességi tanúsítványt?

Jelenleg sem Magyarországon, sem az Európai Unióban nincs olyan „hivatalos” tanúsító szervezet, amely – az egyéb ISO tanúsítványokhoz hasonló – „hivatalos” honlap akadálymentességi tanúsítvány kiállítására lenne jogosult. Ehhez hiányoznak még a megfelelő jogi és egyéb szabályozások.

Logikus, de mégis tévesen elterjedt nézet, hogy ilyen tanúsítvány kiadására csak a W3C lenne jogosult, mivel a WCAG akadálymentességi webszabványnak ő a kibocsátója. Nincs ilyen előírás.

A pályázatok kiírói, illetve a megrendelők általában elfogadják a független és szakmailag elismert web akadálymentesítési szakértők által kiállított szakértői tanúsítványt is.

Miért bízzon az általam kiállított honlap akadálymentességi tanúsítványban?

A web akadálymentesség területén eltöltött közel 15 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően Magyarországon egy olyan elismert web akadálymentesítési szakértő vagyok, akinek szakértői tanúsítványát jellemzően elfogadják.

Nemzetközileg elfogadott IAAP – Web Accessibility Specialist (WAS) tanúsítással rendelkezem, amit Magyarországon én szereztem meg elsőként.

Olyan szakmai szervezetek ismerik el a tanúsítási tevékenységemet, mint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, vagy az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont. De közvetlen szakmai kapcsolatban állok a W3C Magyar Irodájával is.

További érv, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen magyar tagja az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Accessibility Professionals).

Hogyan rendelheti meg a honlap akadálymentességi tanúsítvány kiállítását?

Honlap akadálymentességi tanúsítvány kiállítását önmagában nem tudja megrendelni. Ilyet kizárólag akkor áll módomban kiállítani, ha azt megelőzi egy általam elvégzett honlap akadálymentességi audit, amely megállapítja, hogy az adott honlap összes vizsgált oldala megfelel legalább a minimális (A) szintű akadálymentességi szintnek. A tanúsítvány kiállításának díja minden esetben benne van a honlap akadálymentességi audit díjában.

Fontos, hogy a WCAG 2.0 szabvány nem ismeri a teljes honlap akadálymentességének fogalmát. Csak külön-külön a honlapot alkotó weboldalakét. Ez azért is lényeges, mert az akadálymentességi tanúsítványt is csak a vizsgált weboldalakról lehet kiállítani, a teljes honlapról nem.

További kérdése van?

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, hogy a kérdéseire válaszolni tudjak.