Szaktanácsadás akadálymentes honlap készítéséhez

GAAD, a digitális Akadálymentesség Világnapja

A cikk témái:

2012 májusában első alkalommal rendezték meg a GAAD - Global Accessibility Awareness Day (Akadálymentesség Világnapja) akciót. A közösségi kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális (web, szoftver, mobileszköz, mobilalkalmazás, stb.) akadálymentesség fontosságára.

A szervezőkhöz csatlakozva én is arra buzdítom a webfejlesztőket, webdizájnereket, UX gurukat és az érdeklődőket, hogy ezen a napon egy órán keresztül első kézből tapasztalják meg a web akadálymentesség hatását (illetve hiányát).

Íme néhány ötlet:

Ne használj egeret egy órán keresztül!

Húzd ki az egeret és próbáld meg a kedvenc weboldalaidat, alkalmazásaidat kizárólag a billentyűzet (tab, shift tab, kurzormozgató, enter és szóköz billentyűkkel) használni. Amennyiben touchpad-et vagy ehhez hasonló eszközt használsz, kapcsold ki, és helyette a billentyűzetet használd. Minden gombnyomás után pontosan látod, hogy éppen melyik elemen állsz? Az enter billentyűvel aktiválni tudsz minden gombot és linket?

Nagyíts fel egy weboldalt a duplájára!

Nézd meg, hogy a felnagyított weboldalad mennyire használható gyengénlátó felhasználók számára. A felnagyított weboldalon minden tartalom és funkció ugyanúgy elérhető? Minden elem átméreteződött?

Internetezz felolvasóprogrammal egy órán keresztül!

A Windows operációs rendszerhez szabadon letölthető az NVDA, mely az egyik legnépszerűbb, magyarul is tudó, ingyenes képernyőolvasó. Töltsd le, és tanuld meg a legalapvetőbb billentyűparancsait!

Mac felhasználók számára rendelkezésre áll a VoiceOver, ami gyárilag be van építve az operációs rendszerbe. Nézd meg, hogy miképpen kell bekapcsolni és használni!

Húzd ki az egeret (mivel a vak felhasználók nem használnak egeret), kapcsold be a képernyőolvasó programot, és egy órán keresztül próbáld meg a kedvenc weboldalaidat kizárólag a billentyűzet (tab, shift tab, kurzormozgató, enter és szóköz billentyűkkel) használni. Akár a képernyőt is kikapcsolhatod, hogy csak a képernyőolvasó által közvetített információkra tudjál hagyatkozni.

Próbáld ki az operációs rendszered és a mobilod akadálymentességi funkcióit!

A Windows, a Mac OS és néhány Linux számos egyéb akadálymentességi funkcióval rendelkezik. A legtöbb mobileszközbe, így az iPhone, az Android és a BlackBerry készülékekbe is beépítettek ilyen funkciókat. Szánj rá egy órát, és próbáld ki mik ezek!

Oszd meg élményeidet!

A közösségi oldalakon, vagy akár itt ennél a blogbejegyzésnél írd meg, hogy mit tapasztaltál! Mi volt számodra a legmeglepőbb? Milyen nehézségekbe ütköztél? Mit tanultál? Közösségi oldalakon használd a #gaad hashtag-et.