Szaktanácsadás akadálymentes honlap készítéséhez

Az Európai Bizottság irányelvjavaslata a közszektor honlapjainak akadálymentesítéséről

Az Európai Bizottság 2012. december 3-án előterjesztett javaslatának köszönhetően 100 milliónál is több uniós állampolgár számára válna egyszerűbbé az elektronikus közszolgáltatások igénybevétele álláskeresés, gépkocsi-regisztráció, adóbevallás, valamint útlevél- vagy jogosítványigénylés intézésekor.

A Bizottságnak a közszektorbeli szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szóló irányelvjavaslata szabványosított uniós hozzáférhetőségi követelményeket vezetne be 2015 végétől kezdődően 12 különböző típusú webhelyre vonatkozóan.

Kötelező hozzáférés lenne érvényes az alábbi kulcsfontosságú közszolgáltatások esetében:

 1. Jövedelemadók: bevallás, feldolgozási értesítések
 2. Munkaügyi irodák álláskeresési szolgáltatásai
 3. Társadalombiztosítási ellátások: munkanélküli-ellátások, gyermek utáni támogatások, orvosi költségek (visszatérítés vagy közvetlen számlafizetés), tanulmányi ösztöndíjak
 4. Személyi okmányok: útlevél vagy jogosítvány
 5. Gépkocsik nyilvántartásba vétele
 6. Építési engedély iránti kérelem
 7. Rendőrségi bejelentések, pl. lopás esetén
 8. Közkönyvtárak, pl. katalógusok és keresők
 9. Születési anyakönyvi kivonat és házassági kivonat iránti kérelmek
 10. Felsőoktatási felvételi eljárások
 11. Lakcímváltozás bejelentése

A tagállamoknak 2014. június 30-ig kellene hatályba léptetniük a webes akadálymentességgel kapcsolatos nemzeti szabályaikat és rendelkezéseiket.

Az Európai Unió hivatalos weboldalán elolvasható az előterjesztésről szóló magyar nyelvű sajtóközlemény, valamint az előterjesztés angol nyelvű szövege is.

Frissítés 2016. május 4.

A javaslat végül nem ebben a formájában, és nem ezekkel a határidőkkel került elfogadásra.

Frissítés 2016. október 26.

Az Európai Parlament 2016. október 26-án elfogadta a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló irányelvet. A tagállamoknak, így Magyarországnak is 21 hónapja van arra, hogy az irányelvet a hazai jogszabályi környezetbe is átültesse. Onnantól számított egy év múlva minden új közszférabeli honlapnak akadálymentesnek kell lennie, és a régi honlapokat két éven belül akadálymentesíteni kell.

Frissítés 2018. november 6.

A Magyar Országgyűlés már tárgyalja a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló törvényjavaslatot, amiről egy külön cikket írtam.